Friday, June 10, 2005

Stavba těla

Hadi Mají protáhlý trup, který splývá s krkem a ocasem a postrádají končetiny. Spodní část těla je pokryta příčnými štítky. Hlava hadů je chráněna štítky různého tvaru, které lze použít jako rozlišovací znak. Stavba kostry je tvořena lebkou hlavy, páteří a žebry. Na hlavě hada je několik štítků: skráňový, záoční, nadoční, předoční, uzdičkový, nosový, čenichový, retní dolní a horní, bradní, rýhový, týlní, temenní a čelní.
Stavba lebky hadů má několik zvláštností. Lebka má pohyblivé spojení kostí čelistních a kostí patrových, křídlových a šupinových. Spojení je zajištěno silně roztažitelnými vazy. Proto hadi mohou polykat značně velikou kořist. K lebce se bezprostředně připojuje páteř s obratli. Obratle mají stejný tvar a rozdělují se na trupové a ocasní. Trupové obratle nesou po páru pohyblivých žeber, která začínají od 2. až 4. obratle za hlavou. Počet obratlů včetně ocasních se pohybuje nejčastěji od 200 do 400. Hadí tělo má velké množství svalů, zejména mezižeberních a další, která se na žebra upínají. Protáhlému tělu odpovídá morfologie vnitřních orgánů, které jsou protaženy. Párové orgány jsou obvykle redukovány na jeden. Žaludek hadů je velký a protáhlý. Vývod střeva končí v kloace. Párová ústrojí neleží vedle sebe, ale za sebou. Srdce je poměrně malé. Má dvě předsíně a neúplnou přepážku mezi levou a pravou částí komory.
Samci hadů mají pohlavní orgán ve formě dvou rohovitých útvarů, které se při páření vychlipují z kloaky. Orgán není dutý, ale obsahuje po straně mělkou rýhu.