Wednesday, April 05, 2006

To je vyloučeno

zavrtěl Rhodan hlavou. „Arkon II je pro hvězdnou říši příliš důležitý. Kromě toho bychom ris¬kovali zavlečení výtrusů na jiné planety. Jakkoli je špeko¬vý mech zázračný, pokud ho nemáte pod kontrolou, vraž¬dí. A my ho pod kontrolou nemáme! Nevíme ani, jak se výtrusy sklízejí a využívají. To se můžeme naučit pouze od pohřešované Sklizňové lodi a na tu tady dnes čekáme! Ale jakmile se tu ukáže, musí být zničena její centrála na pla¬netě Mechanica. To už je váš úkol, Claudrine!"
„V pořádku, pane," řekl plukovník Jefe Claudrin ze vzdá¬lenosti více než osmi tisíc světelných let. „Proč se vlastně neví, kde je Sklizňová loď?"
„To netuším. Nevíme ani, jestli vymření ještěrek nezpů¬sobila právě Sklizňová loď, protože se nevrátila na mateř¬skou planetu. Ale jedno víme zcela určitě: musíme nalézt
Sklizňovou loď, abychom zachránili Arkon! Proto tahle akce. Musíme přelstít dávno mrtvého protivníka. Jeho síla nadále žije v robotech, které stvořil. Pokud by se nám po¬dařilo postavit dostatečně silnou naváděcí centrálu, pak by Sklizňová loď mohla pro naše účely sbírat výživné výtru¬sy na zamořených planetách Galaxie."
Kousek od Rhodana se něco pohnulo. Myšob Gucky si poposedl a netrpělivě se zeptal: „Jak vlastně ty výtrusy chutnaj? Jsou vůbec k jídlu?"