Friday, October 07, 2005

co to?

Mnoho lidí přitahuje exotický, častokrát až bizardní vzhled plazů. Mimořádné oblibě se těší želvy, ale mnozí lidé chovají ve svých domácnostech i jiné druhý plazů. Například různé ještěry, nebo hady.
I přes svůj zdánlivě robustní vzhled jsou mnozí plazi velmi citlivá a chovatelský náročná zvířata. Než se rozhodnete pro chov jakéhokoli terarijního zvířete, poraďte se se svým odborným zoo obchodníkem jak náročnou péči mu budete muset věnovat. Jisty respekt, který snad pociťujete při spatření těchto mimořádně zajímavých a lze říci i starobyle vyhlížejících zvířat, je jistě zcela na místě. Ale s trochou odborné pomoci zjistíte, že není nijak zvláště těžké, ani náročné, chovat v domácích podmínkách různé zajímavé druhy plazů.
Plazi obývají naši planetu již nepředstavitelně dlouhou dobu. Nejstarší nálezy pozůstatků těchto původních obyvatelů naší planety jsou zhruba 300 milionů let staré, zcela nesporně byli plazi vládci na naší zemi po dobu delší než 200 milionů let. želvy a ostatní plazi přežili tento obrovský časový úsek takřka beze změny. Jsou tedy živoucím důkazem dokonalosti přírody.