Tuesday, June 06, 2006

Byla to krásná planeta,

konstatoval Rabotax III. Takhle ně¬jak asi kdysi vypadala mateřská planety Pánů, když ještě byla teplá a plodná. Pak ale odumřelo slunce a spolu s ním i výtrusy. Zároveň se zrodila umělá civilizace.
Vydal rozkaz a gigantická mašinérie se rozběhla. Všude uvnitř lodi bylo slyšet pracovní zvuky. Dráždivá pole se roz¬zářila a aktivovala výtrusy. Pak byla zapnuta sací pole. Pro¬ces sklizně byl zahájen.
Rabotax III věděl, že jeho činnost je pro obyvatele pla¬nety neškodná. Jenom pokud by se neobjevil, byli by odsouzeni k smrti přetloustnutím. To se však zatím stalo jen poprvé, když Pánové experimentovali.
Tato planeta však vypadala neobydlené. Stála tu sice ně¬jaká města a viděl i ulice, ale žádnou inteligentní bytost. Musely zmizet ve chvíli, kdy dorazil Scout.
V paměti robota byl zaznamenán další podobný případ. Na opačném konci Galaxie byla nalezena vhodná planeta, která nesla stopy vysoce vyvinuté civilizace. Rabotax III nikdy nepochopil, kam se její obyvatelstvo tak rychle ztra¬tilo.
Tady to vypadalo podobně, i když civilizace nebyla zda¬leka na ták vysokém stupni. Ovšem i tady se obyvatelstvo ztratilo, aniž by zanechalo stopy.
Proč by ho to ale mělo zajímat? Dostal úkol a ten musel splnit. To bylo vše.