Saturday, June 10, 2006

Sací pole

pracovala dokonale a bezchybně. Vyzvedávala drahocenné výtrusy a ukládala je na palubě lodi. Obří fil¬trační soustavy je zachycovaly a umisťovaly kapku po kapce do skladišť. Na podlaze takového skladiště se nejprve utvo¬řily mastné skvrny, které se nakonec spojily a rozrostly. Pro¬story se plnily pomalu. Výtrusy se měnily v hustou kaši. Takto koncentrovaný obsah jediného skladiště postačil k výživě celé středně velké planety na mnoho let.
Rabotax III netušil, jak zázračnou činnost vykonává. Ne¬tušil nic o požehnání, které mohl znamenat pro Galaxii, ale netušil také, jak smrtící následky mělo jeho zmizení pro pla¬nety, které před ním navštívily Rabotax I a II, neboli Prů¬zkumná a Výsevná loď.
Kroužil nad krajinou a skladiště se plnila.
SIRlUS se přiblížila k Azgole na vzdálenost jedné světel¬né hodiny. Rhodan stál ve velínu a napjatě sledoval moni¬tory. Silné zvětšení mu umožňovalo sledovat podrobnosti...
Ale Gucky byl skutečně nablízku té lodi.
„Sledují ji," oznamovala Betty Toufryová. „Sklizňová loď potřebuje hodně času, než sklidí určitou oblast. Pokud to tak půjde dál, může trvat i celý týden než tady skončí. To je Guckyho názor."
Bully stál trochu stranou. Pobaveně se šklebil. Bylo na něm vidět, že se musí ovládat, aby něco neřekl.
„Tejden..."