Thursday, July 20, 2006

Gucky se uvolnil

z neznámého sevření, zamrkal na, své přátele a teleportoval do strojovny. Sotva se tam zjevil, hned navázal spojení s Betty:
„Robot přijal signály vaší vysílačky. Opravím spojení stro¬jovny a velínu. Sledujte let lodi a zaútočte pouze v přípa¬dě, že by neletěla na Arkon. Je to jasný?"
„Všecko je jasný, Gucky. Hodně štěstí!"
Více než padesát tisíc světelných let od hvězdokupy M 1 3 se vznášelo osamělé, rudé, téměř pohaslé slunce v bezhvězdném prostoru. Kolem něj kroužily tři mrtvé planety, ze kterých pouze ta druhá prokazovala stopy dávno vymřelé civilizace. Nikdo o téhle civilizaci dosud nic netušil, dokud její stopy nenašli Pozemšťané. Slunce nazvali Outside a pla¬netu Mechanica.
Mechanica byla mateřským světem bytostí, které před svým zánikem vyslaly do vesmíru tři speciální lodě pro vysev a sklizeň životodárného mechu. Pak ale došlo k zá¬vadě na centrální vysílačce, Sklizňová loď se proto ztratila a civilizace vymřela.
Po ještěrčích bytostech zůstala pouze planeta robotů Me¬chanica.
Už neznamenala žádné nebezpečí, pokud se nepočítalo s narkotickými děly, která zbyla po souboji s Rhodanovou flotilou.
Kromě toho docházelo na této planetě k silné korozi a ná¬sledným závadám strojů.
Plukovník Jefe Claudrin na tomto faktu stavěl, když na pa¬lubě obřího lineárního křižníku IRONDUKE nabral směr k Outside.
Plukovník seděl v křesle, a jeho loď nabírala rychlost mno¬honásobku rychlosti světla. Na čelním monitoru viděl cílo¬vou hvězdu. Rychle se blížila. Ostatní slunce nalevo a na¬pravo je míjela, měnila se v protáhlé světelné čáry a ztrácela se v anonymitě vesmíru.
Rudá hvězda se však zvětšovala.
A najednou tu byla druhá hvězda!
Zničehonic se vynořila, jako by se právě probudila k ži¬votu. Byla maličká, bílá a plula těsně vedle rudého slunce.
Hvězda, která plula?