Monday, June 25, 2007

Rozšíření

Tito chameleóni obývají okraje lesů, křoviny,
savany, vegetaci podél cest, zahrady na úpatí
kopců a náhorní plošiny v Keni a Ugandě.
Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí je zde velmi
vysoký.
Základní podmínky chovu
Jeden chameleón potřebuje voliéru velikosti
min. 50 x 50 x 40 cm, párek min. 60 x 60
x 80 cm. V létě můžete chameleóny chovat
venku, udržujte však minimální denní teplotu
26 °C, v noci 16 °C nebo nižší. Ráno i večer
postřikujte.
Rozšíření
Tito chameleóni obývají okraje lesů, křoviny,
savany, vegetaci podél cest, zahrady na úpatí
kopců a náhorní plošiny v Keni a Ugandě.
Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí je zde velmi
vysoký.
Základní podmínky chovu
Jeden chameleón potřebuje voliéru velikosti
min. 50 x 50 x 40 cm, párek min. 60 x 60
x 80 cm. V létě můžete chameleóny chovat
venku, udržujte však minimální denní teplotu
26 °C, v noci 16 °C nebo nižší. Ráno i večer
postřikujte.

Labels: ,

Wednesday, May 30, 2007

chameleón

Ke kladení vajíček je můžete přenést do
velkého terária, ne však na poslední chvíli.
Ve skleníku nebo zimní zahradě nesmí být
příliš horko ani příliš chladno. Obvykle je třeba
ochlazovat vzduch termostaticky ovládanými
větráky a ventilátory, nebo přitápět silnými
lampami. Chameleóni mají vlastní teritoria
a vzájemně se nesnášejí. V hodně velkém teráriu
můžete chovat jednoho samce a jednu
nebo i několik samiček, musí mít však dostatek
úkrytů. Po několik prvních dní, kdy jsou
zvířata pohromadě, bedlivě sledujte jejich chování.
Chameleóny můžete chovat ve skleníku nebo
zimní zahradě s dalšími druhy klidných plazů
(včetně jiných chameleónů) a obojživelníků,

Labels: , , ,

Sunday, May 06, 2007

Rozšíření

Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye a Mauretánie,
slunečné a horké pouštní a polopouštní
oblasti s řídkou vegetací a vzácnými srážkami.
Tito denní ještěři si hrabou hluboké dolíky ve
tvrdé půdě. Každý sameček má vlastní teritorium
o rozsahu několika hektarů, na němž
má několik samiček s vlastními teritorii.

Labels: ,

Wednesday, April 11, 2007

Vzhled

Tento ještěr měří 50-60 cm, má světle hnědou
až hnědou barvu a po stranách hlavy má dlouhé
kožní výrůstky, poněkud připomínající
vousy. Tělo je vodorovně zploštělé a pokryté
měkkými ostny.
Rozšíření
Polopoušť a otevřené lesnaté oblasti Austrálie.
Tato zemní agama umí dobře šplhat.
Chování
Agamy vousaté jsou denní živočichové. Už
mláďata spolu komunikují pomalým kýváním
nohama; dospělé samičky se tak chovají vůči
samečkům.
Ve výhružném postoji se zploštělým tělem se
natočí ke straně a nafouknou temně černé
vousy. Někdy i do široka rozevřou čelisti. Otevřená
ústa také slouží k ochlazování.

Labels: , ,